Paląca się lampka w schowku.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tadeusz55
    Classic
    • 2010
    • 15

ok dzięki za informację mam dziś trasę nie małą to zobacze co się stanie i co bedzie się dziać
    Stawiałem ze szwnakuje czujnik g71 ale widze ze to wiekszy problem
    a przy okazji gdzie szukac w octavi tego czujnika?
  • patrolgr93
    Drive
    • 2009
    • 71

Witam, mam problem ponieważ nigdy nie gaśnie mi lampka w schowku.
    Nawet jak schowek jest zamknięty to przez szparę widać, że ona cały czas świeci.
    Jest to bardzo denerwujące podczas jazdy w nocy. A na dodatek nawet po zgaszeniu i zamknięciu samochodu widać, że ona świeci i nigdy nie gaśnie.
    Co z tym zrobić?
    Miał już ktoś coś takiego?

Komentarz

• delanopl
      Elegance
      • 2009
      • 831

Musisz wykręcić schowek i przyjrzeć się wyłącznikowi, będziesz go miał jak na dłoni.

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

patrolgr93, włącz górną lampkę sufitową ( ręcznie ) zamknij auto i sprawdź czy zgaśnie po zamknięciu z kluczyka / z pilota. Jak nie gaśnie to spróbuj wyjąć przekaźnik B4. Jest on nad nogami kierowcy, nad centralną elektryką oznaczony jako KL30 ( jak spojrzysz to od lewej jest jeden duży przekaźnik opisany KL15 i dalej na prawo 3 mniejsze przekaźniki jeden nad drugim to będzie ten na samym dole ). Możesz na jego miejsce wsadzić któryś z małych przekaźników umieszczonych dalej na prawo ( powinny pasować ) górny jest od klaksonu a dwa dolne od spryskiwaczy. Jak będzie OK to do wymiany przekaźnik. Jak będzie tak samo, albo co gorsza po wyjęciu przekaźnika lampka nadal świeci to trzeba szukać po wiązkach, bo to znaczy, że ktoś musiał dołączyć gdzieś na stałe plus do tego terminala.

BTW. Auto to używka? Miałeś tak od początku, czy stało się tak po jakiejś przeróbce?

Zamieszczone przez delanopl
        Musisz wykręcić schowek i przyjrzeć się wyłącznikowi, będziesz go miał jak na dłoni.
        Nawet jak przełącznik jest zwarty na stałe ( podaje cały czas masę ), to po zamknięciu auta z kluczyka/pilota napięcie zasilające lampki powinno zniknąć i lampka mimo zwartego włącznika powinna zgasnąć.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• delanopl
          Elegance
          • 2009
          • 831

kowal 2002, racja ops:

Komentarz

• spoczkomk
            Drive
            • 2010
            • 76

test

Komentarz

• patrolgr93
              Drive
              • 2009
              • 71

Dzięki
              Wszystkim dziękuje za odp. - potwierdziła się teoria "spoczkomk"

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez spoczkomk
                Kolego Kowal - u mnie nic nie gasło. Zamykałem samochód i świeciło nadal.
                Czyli jak zostawisz zapalone "z palca" ( znaczy włącznikiem na lampce ) światełko np. sufitowe to po zamknięciu auta z pilota / z kluczyka nie gaśnie? A jak zostawisz otwarty np. bagażnik to światełka oświetlenia bagażnika nie gasną po ok. 10 min? Aż mi się w to nie chce wierzyć, chyba, że tylko u mnie takie udogodnienia...

Komentarz

• maciejpn
                  Classic
                  • 2010
                  • 17

Komentarz

• spoczkomk
                    Drive
                    • 2010
                    • 76

test

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Re: Paląca się lampka w schowku.

spoczkomk, jak nie gaśnie światełko w schowku po jego zamknięciu to oczywiście wina przełącznika i kolega delanopl, na samym początku o tym napisał ( Ty opisałeś dokładnie co, gdzie i jak ). Moja wina, bo zrobiłem lekki skrót myślowy, ale zainteresował mnie opis:

Zamieszczone przez patrolgr93
                      ... A na dodatek nawet po zgaszeniu i zamknięciu samochodu widać, że ona świeci i nigdy nie gaśnie.
                      bo jest to potencjalnie dużo groźniejszy problem niż świecąca się w schowku, w czasie jazdy żarówka, bo może powodować całkiem konkretne rozładowanie aku .

Zrób tak jak napisałem, czyli wejdź do auta, zamknij drzwi, poczekaj, aż zgaśnie górne światło, włącz ręcznie, przyciskiem np. lampkę do czytania, otwórz schowek. Obie żarówki się świecą. Teraz bez wychodzenia z auta i dotykania czegokolwiek zamknij auto przyciskając odpowiedni guzik na pilocie. Migacze mignęły, central klepnął, a lampki.... zgasły czy nie?

Jak zgasły to jest OK ( tak jest u mnie; cokolwiek "świecącego" zostawią w aucie dzieciaki to gaśnie po zamknięciu z pilota ), jak nie zgasły to jest inaczej niż we wszystkich OII Ambiente i Elegance w jakich siedziałem. Teraz pytanie, czy to kwestia wyposażenia ( sterownika ) czy coś jest nie halo.

Komentarz

Pracuję...